Total Pageviews

Saturday, 24 December 2011

jom jadi usahawan terhebat!!

assalamualaikum wbt..

bersama saya nur adnin bin abdul razak, mahasiswa darul quran jakim 11/14, kini saya ingin berkongsi tips menjadi usahawan terhebat!

idea ini saya terfikir sendiri ketika duduk sorang2 di bilik (mase kat DQ la). Wallahu alam saya pun tak tahu macamane saya boleh terfikir. hehe

okey,,setiap usahawan ni,,tak boleh dipisahkan dengan pelaburan, saham, dan lain lain laa..cube cakap dengan saya, mane dia usahawan yang langsung tak de kena mngena dengan duit???hehehe..

idea yang saya nak kongsikan ni, anda jangan tekejut sekiranya apa yang saya cakap ni; usahawan ni tak perlu modal duit!

PERCAYA KE TAK PERCAYA?

heheheheh...

ok baik. sebenanrnya, perniagaan yang sangat2 mnguntungkan adalah perniagaan akhirat. Ha??Yekee??Ape maksud Cik Denin oiii???haha..okey okey saya akan terangkan..cewah!!dah macam Dr Tuah Iskandar pula ye?hehe

okey..setiap perniagaan memerlukan modal. Dah dapat modal, kena berani meminjam risiko dari mana2 pihak untuk membina pelaburan. Alaa,,macam dalam buku Pengaruh Trump. Anda kenal kan sape tu Donald Trump..Alaaa, yang 'top' dengan cerite The Apprientice tu..(betul tak ejaan?)

Berbalik. Saje je nak bagi anda tertarik. Baiklah. Perniagaan dah ade modal, dah ade pelaburan, tibalah masanya untuk menjual produk sendiri..berhadapan dngan tohmahan,persaingan hebat,,dan akhirnya untung rugi, ade je di tangan kita. kan?

baiklah. Yang saya selaku Master Trainer Iman4muslims Quranic Consultancy ni,,nak bagi idea macamane nak jadi usahawan terbilang. Perniagaan yang saya maksudkan ialah perniagaan akhirat. Ha??Ape tu?Ayyoyyoo abang manisss...tarak faham kaa???haha

Senang je. Tak perlu nak daftar kat mane2 jabatan. Kite memang dah jadi bisnesman pun. Cume pandai tak pandai je. Ok. Setiap perniagaan memerlukan pelaburan. Kita labur di dunia, kat akhirat sane kita dapat hasil. Jadi, bisnes akhirat ni teramatlah mudah. dan modalnya tak perlulah nak pening kepala nak korek kat mane. Modal bisnes akhirat ni modalnya adalah SOLAT FARDHU LIMA WAKTU. Apa???solat fardhu lima waktu ajaa??itu modal asas. Dalam setiap modal yang dilaburkan, kita pasti akan dapat imbuhan pendapatan(kalau pandai handle la bab2 ekonomi ni..)

Ok la. Anda faham tak setakat ni?

Kalau dah faham, jom kita mulakan! ok,,Kita mulakan dengan modal pertama,iaitu solat Subuh. Imbuhan pendapatan???jangan risau la makcik makcik pakcik pakcik...ok. Di sekitar solat Subuh ade macam2 care kite boleh dapatkn imbuhan. ..

SEBELUM SUBUH:
-bangun pukul 3 pagi, baca doa dan bersugi (pahala!)
-berniat nak qiamullail ibadah(pahala!)
-senyum(pahala!)
-bingkas bangun dari katil ke bilik air dan berwudhu(pahala!)
-dirikan solat tahajjud(pahala!)
-dirikan solat taubat(pahala!)
-dirikan solat tasbih(pahala!)
-dirikan solat hajat(pahala!)
-zikrullah tasbih, tahmid, tahlil & takbir UNLIMITED!!(pahala!)
-mengaji Quran, tambah hafazan Saba'-tasmi' esok-,muraja'ah,baca tafsir dan menghayatinya(pahala!)
-dirikan solat witir(pahala!)

KETIKA SUBUH:
-Pergi masjid(pahala!)
-duduk kat saf depaaannn sekali(pahala!)
-solat sunat tahiyatul masjid(pahala!)
-dirikan solat secara berjemaah,,kalau boleh jadi imam!!!(pahala BESAARR PUNYA!)
-berwirid(pahala!)

SELEPAS SUBUH:
-mengaji Quran(pahala!)
-membaca Mathsurat(pahala!)
-zikrullah tasbih, tahmid, tahlil dan takbir(pahala!)
-dirikan solat sunat Syuru'(pahala!)
-menghirup udara pagi di sekitar rumah @ masjid(pahala!)
-beriadhah ringan(pahala!)
-mendirikan solat Dhuha(pahala!)

::kesimpulan @ implikasi kewangan :
     -Modal asas : RM 100000000+++++  (solat fardhu Subuh )...(Allah je tau jumlah sebenar begitu bernilanye solat subuh..)
     - Imbuhan Pendapatan Masuk(income) : RM111000000000000000000000000000000000000+++++++++++(Wallahu alam. saya pun tak tau nak cakap macamne..subhanallah!)

      -Tapak Projek : MASJID,MUSOLLA, atau rumah(kalau tak mampu laa)
      -Tarikh Projek : setiap hari
       -Person in-Charge : Kita Hamba ALLAH!
       -Pembentangan Papan Saham Nilai Keuntungan : PADANG MAHSYAR....

HA!!!!!
SUBHANALLAH!!
WOWWWW!!

kenapa? macam tidak percya ke?hehee..
anda nampak kan? terlalu mengaut keuntungan sangat2 bisnes akhirat ni. Dalam bisnes pagi waktu subuh je, dah dapat keuntungan yang berlipat ganda kalinya!! Itu baru SUBUH. BELUM KIRA LAGI BISNES ZUHUR, ASAR, MAGHRIB DAN ISYA''!!!

Berdasarkan kaca mata anda, apa pendapat anda tentang kaedah BISNESS AKHIRAT NI??
Nak ikut atau tak???\
terlalu untung ni kawan kawan ... ya Allah...saya yang menaip post artikel ni pun,,naik lenguh urat otak memikirkan kalau2 anda yang sedang membaca artikel BISNESS AKHIRAT ni, macam ragu-ragu  ayau was was dengan bismess ni. Relakss lah bro..ini bisnes kita tidak pakai bunga maaa......ALLAH siap bagi free of charge lagi modal.
Kawan kawan,,anda anda,,datuk datin encik cik tuan puan abang adik kakak..apa tunggu lagi???jom la pakat ramai-ramai tempah tiket ke syurga. Jom!!!

"kalau kita malas nak berdiri, kita tidak akan dapat panjat tempat yang tinggi..."

Fikir-fikirkan! wallahu alam..................:)

No comments:

Post a Comment