Total Pageviews

Sunday, 1 January 2012

iman yang cantik untuk hati yang smart!


 assalamualaikum wbt..
saya ingin mengambil kesempatan sedikit unutk memberitahu sesuatu.

anda mempunyai :
-hati kosong?
-hati kotor?
-hati bosan
-hati banyak titik hitam?
-dan macam2 jenis hati lagi?

saranan saya, eloklah anda membeli buku ini. Alhamdulillah saya dah beli buku ni, kat kedai Popular Kompleks KOMTAR, P.Pinang november lepas.

antara kata-kata indah yang dapat dari beberapa halaman dalam buku ini jadi saya tuliskan kat sini..:

"cintai diri kita kerana Allah. Bisikkan dalam hati kita yang kita benar-benar mencintai diri sendiri. Jangan biarkan diri kita terlelap dalam gudang maksiat. Sekiranya kita membiarkannya, pada adasarnya kitak mencintai diri sendiri.."(halaman 26:'i love myself)

"banyak orang berjaya mengalami kegagalan seblum mereka memperoleh kebahgiaan. Berpuluh-puluh, bahkan beratus-ratus bentuk kesengsaraan hidup yang mereka hadapi. Namun, mereka tidak kecewa langsung. Sebaliknya, semakin banyak kesusahan, semakin ghairah mereka kebahagiaan yang sebenar.."(halaman 76:kecerdasan linguistik membahagiakan hidup)

"..........Selepas mempersilakan anak muda itu masuk dan memberinya minuman hangat, pemilik rumah bertanya kepadanya, apakah yang membuatkan anak muda itu nekad mendaki gunung sendirian dalam cuaca yang buruk.

Dengan nada yang sopan tetapi tegas, anak muda sang pendaki gunung menjawab, "Tuan, saya tahu berkenaan risiko mendaki dalam cuaca buruk seperti ini, namun hati saya sudah sapai di puncak gunung itu! Saya tak boleh berhenti lagi......"(halaman 80:ada satu kisah yang luar biasa..)

"...satu contoh yang diberikan oleh Ibnu Qayyim..

         "pengaruh pergaulan yang tida bermanfaat adalah hati akan dipenuhi dengan kepulan asap pernafasan manusia sehingga menjadi kela.Akibatnya hati menjadi lemah, tidak bersemangat, gelisah dengan terbeban dengan beban yang berat daripada rakan-rakan yang jahat, yang tidak mampu memikulnya. Kepentingannya menjadi sia-sia, sibuk dengan urusan mereka...."
(halaman 117:Ancaman hati yang sakit)

jadi kawan kawan, apa tunggu lagi?

-harga    : RM 14.00
-lokasi   : Di mana-mana kedai buku berhampiran di tempat tnggal anda.
-penulis  : Rusdin S.Rauf
-terbitan : PTS Milennia

semoga anda terhibur dengan coretan Smart Heart di dalam buku ini.

"Rasulullah SAW berkata...
      "Sampaikanlah daripadaku walaupun satu ayat.."

Fikir-fikirkan dan selamat mencuba!

:)

No comments:

Post a Comment