Total Pageviews

Monday, 16 April 2012

saya suka pasangan islamik yang islamik tapi versatil~

assalamualaikum..sebut sahaja pasal cinta, mesti dah terfikir tentang kahwin kan?cinta itu fitrah. Menolak cinta bermaksud menolah fitrah .Nabi Adam sendiri pun bercinta dengan Hawa. Inikan pula kita ni cucu cicit baginda, nak menolak fitrah pula. Pelik kan?

Cinta tak salah dan tiada masalah. Yang menjadi masalah dan salah ialah apa yang kita lakukan demi cinta. Semua orang nak bercinta,tapi guna jalan yang salah. Bercouple, dating, pegang-pegang dan sebagainya. Kan haram tu. Padahal sebenanrnya ia 'best' untuk dilakukan tapi jika silap cara, silaplah bicara.

Bak kata sahabat saya di Darul Quran, Muhammad Irham, satu fakulti dengan saya, beliau berkata;
       "Pertunangan ini bukanlah dipandang dari sudut cincin, majlis atau apa pun.Itu semua hanyalah simbolik. Termetrainya status tunang ini adalah; bila si kumbang berkata dengan mak ayah si bunga yang dia nak  berkawan dengan anak mereka lalu si mak ayah bunga pun setuju. Persetujuan dari hati ke hati pun sudah cukup untuk mengikat tali pertunangan antara kumbang dan bunga."

Tapi kita kena ingat, bertunang bukan bermaksud kita dah ada lesen untuk buat yang bukan-bukan ye. Kalau nak 'dating' pun, bawaklah sekali mak ayahnya. Contoh si kumbang nak pergi shopping kat Tesco, si kumbang ni bawak si bunga dan mak ayah si bunga ini sekali. Dahtu, si kumbang ni berjalan sebelah si ayah bunga, si bunga berjalan di sebelah maknya. Kan manis tu, menjaga batas lagi.

Begitulah perumpamaan pertunangan. Seronok tau jika dah bertunang. Kita tak akan rasa nak mencari kumbang atau bunga lain, sebab pasangan idaman dah ada di depan mata, cuma tunggu saat nak nikah je. Dan lagi seronok, sepanjang tempoh pertunangan tu, si kumbang dapat mengenal hati budi keluarga si bunga melalui mak ayah si bunga. Sekurang-kurangnya, dapatlah si kumbang mengenal isi hati Si bunga daripada mak ayah si bunga tu. Kan sweet tu...dosa maksiat berdua2an takde, dosa dating buat benda haram pun takde. Yang penting, jaga hati dan jaga iman agar tak terjebak dengan sebarang maksiat. Dan saranan saya, bila dah bertunang tu, elok-eloklah dipercepatkan pernikahan. Supaya Syaitan menangis tengok si kumbang dan si bunga dah jadi halal......

Rasulullah SAW bersabda;
"barang siapa di antara remaja berkahwin dalam usia muda, maka menangislah syaitan dan ia mengeluh : aduh celaka aku, agamanya telah terpelihara dari godaanku"
(H.R Ibnu 'Addi)

Hah,bila dah berkahwin tu, saya suka tengok pasangan suami isteri yang islamik, tapi lifestyle mereka macam couple dan tak 'siqoh'. berikut contoh rutin harian mereka :
1)bangun pukul empat pagi, suami;
   suami:ayang,,jom bangun. qiamullail dengan abang nak?
   isteri:alaaaa....ngantok laaa..(sambil menggeliat manja)..urmm....
   suami:alolololo manjenye dia.......(sambil pegang tangan isteri, dan kiss)
   isteri:urmm...(memandang mata suami,buat mata ala-ala kucing Shrek-mata comel)
   suami:alaaaa..comelnye ayaaang...hihi..jom..Allah dah panggil,yang...jom..(menarik tangan isteri turun dari katil.)
2)lepas solat subuh
suami:ayang, lepas ngaji ni, jom ikut abang gi jalan2 kat taman nak?naik Superbike abang.
isteri:wawawa...sweet..hihi(gelak gedik)...okey...
start motor superbike,vrooommm..vrooommmm..
suami;ayang,,peluk kuat2 pinggang abang..kang jatuh pulak ayang nanti..hahaha
isteri;(cubit pinggang suami)eeiiii abang ni..jahat je...(buat muka merajuk)
suami:alolololo...merajuk pulak dia....ahahha...caaakkk!!(main cak2 gune helmet punye devisor)
isteri:waa....caak!!!(suami bukak je devisor,terus kiss pipi suami)..hihi..
suami:ok,,abang bace doa..ayang aminkan.....bismillahirrahamnirrahimm.......
isteri:ameennn.....
3)nak buat sarapan
suami:ayang, jom kita buat lempeng,nak?hehehe
isteri:ok!semalam ayang dah ajar abang cmne nak buat nasi goreng cili padi kan, harini abang ajar ayang buat lempeng pulak ye?ayang rindu sangat lempeng yang mak abang buat mase kite kat kampung tu.huhu
suami:okey......(sambil menggaul tepung dengan air....)
isteri:(datang dari arah belakang)..haaaahhhh!!!!(cucuk pinggang suami)
suami:ya Allah!sayang.....terkejut abang tau...eii..nak kena ni...hahahaha(pusing ke belakang,cucuk pinggang isteri balik)
isteri;abang ni...tangan abang dah le ade tepung..nanti kotor la tepung tu...
suami:LOL....boleh basuh balik dan buat baru(sambil merenjis tepung ke muka isteri)
isteri:abaaaaanngg!!!!nakal!!!eeiii......................
4)tengahari nak pergi jalan2 kat bandar
suami:ayang,kalau nampak orang minta sedekah bagitau ek?
isteri:kenapa,abang?
suami:yela.sedangkan nabi Muhammad yang begitu MAKSUM tu pun boleh rajin bersedekah,takkan abang ni yang anak kepada MAK SUM taknak bersedekah pulak.hahaha
isteri:isshhh abang ni..maen-maen pulak..hahaha ..gedik jer abang ni..LOL..haha
suami:jom makan kat Royale Pacific Garden..kita sekali sekala makan mahal2..
isteri:abang ni...tak baik tau..ape kate kite makan kat KFC..sedap hingga menjilat jari! ayang jilat jari abang, abang jilat tulang ayam ayang.hahahahah...LOL
suami:perghhh..ayang.......yelaaa..yelaa....hahahahaha....(sweet giler padahal dah kahwin tu)
5) lepas solat asar nak main riadhah
suami:abang bak main badminton..ayang ade bran?hehehe
isteri:eleh..setakat badminton...hujung kuku ayang la bang..haha
suami:okelah..kite main bOla nak?hahaha....jawab..jawab..haha
isteri:no hal la bang..ayang ni setakat kick free takde hal la..hahaha(muka confident gile)
suami:(buat muka takleh belah)......hahahahahahahahha!!!cakap pun terbalik....FREE KICK LA BUKAN KICK FREE..hahahaha......ape pun tak boleh laa...hahaha
isteri:erk?hehehe............(membiru muka isteri...menahan malu)
6)lepas solat maghrib berjemaah
isteri:abang..alhamdulilllah..beruntung ayang dapat suami macam abang..
suami:kenapa ayang?
isteri:alhamdulillah ayang dapat menjadi makmum kepada abang..
suami:lorhh..kenapa?
isteri:suara abang nice....(senyum sweet sangat)
suami:(garu2 belakang kopiah)..err..hehe.alaa..nasib je tu..mane ade sedap sangat suara abang ni yang..biase la tu......muka hensem, suara mesti sedap..(muka tak bersalah)
isteri:e'eh....abang ni..pantang dipuji..hahahaha,,tapi takpe...setiap pujian dari ayang hanya untuk abang je ok?hihihi
suami:haha..yelaa....ayang,,jom..ngaji. kita sambung ayat semalam. Ingat, ayat last semalam tu ayang ade silap kat hukum Mad Wajib..ayang terlupa nak panjangkan..
isteri:oh yeke...ok2..malam ni ayang janji ayang bace betol2,k?hihi
suami:hehe....nanti bile abes je surah Maryam ni , abang ajar ayang cara bacaan Imam Qiraat Hamzah ye..abang bace yang mane abang ingat la..
isteri:oke abang,,jom ngaji....
7)makan malam di meja makan
suami:eh ayang, buat pe sampai guna dua pinggan..satu pinggan je cukup yang..
isteri:ha?la..tak sempit ke?
sumai:subhanallah..Nabi kan dah ajar kita, kalau kita makan setalam atau sedulang atau sepinggan sama2 dengan saudara kita atau sahabat kita, akn menjadi berkatlah setiap suapan tu..ayang tak ingt ke?kan hari tu Ustaz Muaz Yusuf dah terangkan mase kuliah kat Masjid Wilayah Jalan Duta ..
isteri:ohh..ingat3...hehe..sory(tepuk dahi, manja)..hihi..ayang simpan balik ye..hhihih...
suami:hehe.okey..
8)time pukul sebelas malam,di kamar tidur..
suami:ayang, tadi mase bace surah Al-Mulk, abang dengar ayang ade silap sikit..
isteri:tau...ayang tersedak mase tu..ntah tibe-tibe je..hihihi
suami:LOL....boleh pulak tersedak..(sambil baring)
isteri:abang, cantik tak dress up ayang?(mengenakan blaus warna pink, ada tulisan Just For You, My Husband)hihiih..
suami:alhamdulillah..beruntung abang jadi imam kepada ayang..cantik giler ayang malam ni..sebab kulit ayang yang putih tu, padan dengan warna pink la..hehe
isteri:LOL..mesti la.ayang cantik sebab abang hensem ..hihihhihi..(sambil baring, memeluk suami dan merenung mata suami sambil tersenyum)
suami:ayang,,abang ade lagu best untuk ayang..nak dengar?
isteri:waahh..sweet la abang ni..romantic..hihi(sambil beri satu kiss kat pipi)
suami:nah,dengar ni..lagu Avril Lavigne, Innocence..
Waking up I see that everything is okay
The first time in my life and now it's so great
Slowing down I look around and I am so amazed
I think about the little things that make life great

PRE-CHORUS
I wouldn't change a thing about it
This is the best feeling

CHORUS
This innocence is brilliant, I hope that it will stay
This moment is perfect, please don't go away, I need you now
And I'll hold on to it, don't you let it pass you by

I found a place so safe, not a single tear
The first time in my life and now it's so clear
Feel calm I belong, I'm so happy here
It's so strong and now I let myself be sincere

PRE-CHORUS
I wouldn't change a thing about it
This is the best feeling

CHORUS
This innocence is brilliant, I hope that it will stay
This moment is perfect, please don't go away, I need you now
And I'll hold on to it, don't you let it pass you by

It's the state of bliss you think you're dreaming
It's the happiness inside that you're feeling
It's so beautiful it makes you wanna cry

It's the state of bliss you think you're dreaming
It's the happiness inside that you're feeling
It's so beautiful it makes you wanna cry

It's so beautiful it makes you want to cry

CHORUS
This innocence is brilliant
(It makes you want to cry)
This innocence is brilliant
Please don't go away
Ccause I need you now and I'll hold on to it
Don't you let it pass you by
(It's so beautiful it makes you want to cry)

This innocence is brilliant (It's so beautiful)
I hope that it will stay (It's so beautiful)
This moment is perfect
Please don't go away
I need you now and I'll hold on to it
(It makes me want to cry)
Don't you let it pass you by
(memainkan lagu tu kat MP3 gune speaker..bukak slow2 n romantic)
isteri:abaaaaang,,sweet la lagu tu...THIS MOMENT IS PERFECT..PLEASE DONT GO AWAY..I NEED YOU NOW..AND A'LL HOLD ON TO  IT..DONT YOU LET IT PASS YOU BY..
suami:wah..pandainye ayang nyanyi..sedap suara ayang....macam suara abang..suara abang kan sedap..haha
isteri:hihihihi(gelak manja & gedik)..ape2 jela bang...abang...selamat malam...takde kata-kata indah ke?hehehe
suami:erm...abang just nak cakap..terima kasih kerana sudi menjadi isteri abang,ayang..abang tak sangka pertemuan kita yang singkat dulu tu, menjadi kekal hingga sekarang..syukur alhamdulillah.sesungghnya cinta abang tidak lain tidak bukan hanyalah mencintai ayang berpaksikan cinta kepada Allah dan Nabi Muhammad Salallahu ala saidina muhammad..
isteri:(jawab selawat) salallahu ala saidina muhammad..
suami:terima kasih ayang..abang sayaaang ayang.. forever..(bagi satu kiss)
isteri:same-same abang....ayang saaaayng abang.....forever..(balas dua kiss)
#lalu pasangan suami isteri yang sweet itupun terlelap.....

hah?Seronok tak berkahwin?
pesanan saya kepada muda-mudi di luar sana ataupun yang sedang membaca artikel ni,;

"jika hati sudah dikalungi oleh perasaan cinta suci, jangan dikaburi pula oleh perasaan benci...Allah tak larang kita mencintai seseorang, cuma Allah nak kita dahulukan cinta-Nya dulu........"

Selamat Beristikharah dan Selamat Berbahagia Selalu!

:)

No comments:

Post a Comment